CİNSİYETE DAYALI ŞİDDET

CİNSİYETE DAYALI ŞİDDET

CİNSİYETE DAYALI ŞİDDET

 Cinsiyete dayali şiddetin güç dengesizliklerinden ve cinsiyete dayalı eşitsizliklerden ortaya çıkabileceğini söylemek mümkün olabilir. Bu bir insan hakları ihlalidir ve birçok şiddet türünde görülebilir. Bu şiddete maruz kalan kişiler zarar görebilir. Bu konuyu daha iyi anlamak için cinsiyet ve toplumsal cinsiyet kavramlarını anlamak önemlidir.

Cinsiyet için dış genital organlar, ikincil cinsiyet özellikleri, kromozomlar ve hormonları içeren anatomik ve fizyolojik özelliklerin bir kümesine dayanan çok boyutlu bir yapıdan bahsedilebilir. Toplumsal cinsiyet için ise bir kişinin bireysel kimliğinin temel bir unsuru olan cinsiyet kimliğini; bir kişinin davranışları ve görünümü gibi araçlarla cinsiyetini başkalarına nasıl ilettiği olan cinsiyet ifadesini; ve cinsiyet özellikleriyle ilişkili sosyal statü, özellikler ve davranışlar hakkındaki bir yapıdan bahsedilebilir.

Cinsiyete Dayalı Şiddet: Cinsiyete dayalı şiddet için bir kişiye cinsiyeti veya toplumsal cinsiyeti nedeniyle uygulanan şiddet demek doğru olabilir. Cinsiyete dayalı şiddet için erkekler ve kadınlar arasındaki toplumsal olarak atfedilen farklılıklara dayalı olarak bir kişinin iradesi dışında işlenen her türlü zararlı eylem için kullanılan genel bir terimdir demek mümkün olabilir. Fiziksel, cinsel, ruhsal olarak zararlı veya acı verici eylemler; zorlama ve diğer özgürlük kısıtlamaları cinsiyete dayalı şiddette görülebilir. Bu şiddet türü, kamusal alanda da özel bir alanda da gerçekleşebilir. Kaynak noktası olarak toplumsal cinsiyet kalıplarına dayalı güç eşitsizliklerinden olması mümkün olabilir.
 
Cinsiyete dayalı şiddete maruz kalanların çoğunluğu kız çocukları ve kadınlar olsa da LGBTIQ+, erkek çocukları ve erkekler de cinsiyete dayalı şiddet yoluyla hedef alınabilmektedir. Cinsiyete dayalı şiddet vakalarının çoğu erkekler tarafından kadınlara karşı işlenmektedir. Yetişkin kadınlar ve ergen kızlar, cinsiyete dayalı şiddet yaşama riski yüksek olan birincil savunmasız grupları oluşturmakta olduğunu söylemek mümkün olacaktır. 

Cinsiyete dayalı şiddet bilgilendirilmiş onay olmadan gerçekleşir çünkü faile zorlama altında söyletilmiştir. Kişi evet dese bile zorlama olduğu müddetçe onay gerçekleşmez. Aynı zamanda 18 yaşından küçük çocuklar bilgilendirilmiş onay veremez.

Cinsiyete dayalı şiddet konusunda tecavüz, cinsel saldırı, fiziki saldırı, zorla evlilik ve duygusal/psikolojik istismardan bahsetmek mümkün olabilir.

Tecavüz: Kişinin rızası olmadan girilen cinsel ilişkide (penetrasyon vb.) tecavüz durumundan bahsedilebilir. Bir obje ile yapılan penetrasyon da tecavüz grubuna girebilir.

Cinsel Saldırı: Kişinin rızası olmadan girilen fakat penetrasyon içermeyen cinsel ilişide cinsel saldırı durumundan bahsedilebilir. Cinsel organlara vb. temas, istenmeyen bir öpüşme cinsel saldırıya örnek olarak verilebilir.

Fiziki Saldırı: Cinsel nitelikte olmayan bir fiziksel şiddet eyleminde fiziki saldırı durumundan bahsedilebilir. Vurmak, boğmak, tokat atmak, herhangi bir silah kullanmak, acı veya yaralanmayla sonuçlanabilecek herhangi bir eylem fiziki saldırıya örnek olarak verilebilir.

Duygusal/Psikolojik İstismar: Zihinsel, duygusal, psikolojik olarak acı veya yaralanmaya yol açma durumunda duygusal/psikolojik istismardan bahsedilebilir. Aşağılamak, korkutmak, fiziksel veya cinsel şiddet tehditleri, takip etmek, taciz etmek, istenmeyen ilgi, kişinin sahip olduğu eşyalara zarar vermek duygusal/psikolojik istismara verilebilecek örnekler arasında olabilir.

Zorla Evlilik: Kişinin kendi isteğinin dışında yapılan, yapılması zorlanan evlilik zorla evlilik olarak nitelendirilebilir. Kişi veya kişiler bu tür bir evlilikte kişisel olarak tam ve özgür iradeleriyle rıza göstermemiş olabilirler.

Cinsiyete Dayalı Şiddet Karşısında Neler Yapılabilir?: Size en yakın olan Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüğü, karakol/jandarma komutanlığı, belediyeler/belediyelerin kadın danışma merkezleri ve kadın örgütlerine sığınak desteği için başvurabilirsiniz. 

Ventus deneyimli ve alanında uzman kadrosuyla zorlandığınız konularda psikolojik destek vermek amacıyla her zaman yanınızda.

0 (546) 145 29 01