- Pınar EZGİN
- Şiddet , İlişki , Flört Şiddeti , Romantik İlişkilerde Şiddet , Terapi , Travma , EMDR , BDT , Şema , Psikanaliz , Bireysel Terapi , Ventus , Üsküdar Terapist , Koşuyolu Terapist
- 7 Ekim 2024
- 3
Flört şiddeti, özellikle ilişkilerde kontrol ve manipülasyon gibi olumsuz davranışlarla kendini gösteren yaygın bir sorundur. Bu yazıda, flört şiddetinin tanımı, belirtileri ve etkileri üzerinde duracak, bu sorunun önlenmesi için öneriler sunacağız.
Flört Şiddeti: Flört şiddeti, ilişkilerde kontrolcü, baskıcı, bazen şiddet içerebilen bir davranış olarak nitelendirilebilir. Kişi karşısındaki kişiyi korkutarak, güç kullanarak, zorlayarak kontrol edebilir. Cinsel yönelim, ırk, sınıf, cinsiyet ayrımı olmaksızın kişinin bundan etkilenmesi mümkündür.
Flört Şiddetinde Neler Görülebilir?: Flört şiddetinde güvensizlik, aşırı kıskançlık, kişiye emir vererek ne yapması gerektiğini söylemek, seçim hakkını elinden almak, zorla bir şey yaptırmak, yaptığın şeyleri kontrol etmek (örn: sosyal medya), öfke kontrolünün yapılamaması, asılsız suçlama yapmak, kişinin yapmak istediği şeyleri yapmasını engellemek, kişiyi sosyal hayattan izole etmek, kişinin sınırlarını ihlal etmek gibi çokça durum görülebilir.
Flört Şiddetinin Türleri: Flört şiddetinde fiziksel, cinsel, dijital, takip etme ve duygusal/sözlü olarak türlerden bahsetmek mümkün olabilir.
Fiziksel Flört Şiddeti: Kişinin karşısındaki kişi ile yaptığı kasıtlı, istenmeyen temas veya kişiyi yaralayıcı vb. olacak olan herhangi bir davranış fiziksel flört şiddeti için nitelendirici olabilir. Her zaman fiziksel olarak görünür olmak zorunda değildir fakat ciddiye alınması önemlidir. Yumruk atmak, ısırmak, boğmak, tekmelemek, eşya fırlatmak, ittirmek, kıyafetinden çekmek, zarar verici bir alet ile tehdit etmek, kişinin bir yere gitmesini engellemek fiziksel flört şiddetine örnek olarak verilebilir.
Cinsel Flört Şiddeti: Kişiyi cinsel olarak yapmak istemediği bir şeye zorlayan veya baskı altına alan herhangi bir davranış cinsel şiddet altında değerlendirilebilir. Kişinin cinsel aktivitesinin gerçekleştiği koşulları zorla kontrol altına almak (oral seks, üreme yöntemleri, tecavüz) da cinsel şiddet altında değerlendirilebilir. İstenmeyen temas ve istenmeyen sert cinsel aktivite, kondom kullanmayı reddetmek veya doğum kontrol hapı kullanmayı reddetmek, bilgilendirilmiş onam veremeyecek durumda olan (uyuşturucu veya alkol etkisinde, uyku durumunda vb.) bir kişiden faydalanmak, kişinin karşısındaki kişiyle cinsel ilişkiye girmesi için tehdit etmek veya baskı yapmak cinsel şiddete örnek olarak verilebilir.
Dijital Flört Şiddeti: Kişinin karşısındaki kişiyi taciz etmek vb. için mesajlaşma, sosyal medya gibi teknolojik araçların kullanması dijital flört şiddetini tanımlayabilir. Kişinin sosyal medyada paylaşmak istediği fotoğraflara engel olmak, aşağılayıcı veya tehdit edici mesajlar yollamak, kişinin faaliyetlerini kontrol etmek amacıyla sosyal medya kullanmak, uygunsuz fotoğraflar göndermek, kişinin hesabını çalmak veya şifresini vermesi için zorlamak, kişinin telefonuna bakıp kontrol etmek dijital flört şiddetine örnek olarak verilebilir.
Takip Etme: Tekrarlı olarak istenmeyen telefon aramaları yapmak, sosyal medya aracılığıyla kişinin yaptıklarını kontrol etmek, kişi hakkında söylenti yaymak, kişinin vakit geçirdiği yerlerde diğer kişinin tekrarlı olarak vakit geçirmesi, kişinin diğer kişinin eşyalarına, evine vb. zarar vermesi takip etmeye örnek olarak verilebilir:
Duygusal/Sözlü Flört Şiddeti: Fiziksel olmayan tehdit, hakaret, aşağılama, taklit etme gibi örnekler duygusal/sözlü flört şiddetine girebilir. Kişiye kişinin ne giyeceğini söylemek, bağırmak, kişi hakkında söylenti yaymak, kişinin başkalarıyla iletişim kurmasını engellemek, kişiyi aldatmakla suçlamak veya kişiyi öbür ilişkilerinde kıskanmak, kandırmak, kişiye veya kişinin sahip olduğu şeylere zarar vermekle tehdit etmek, ilişkinin bitmemesi için kişinin kendine zarar vereceğini söylemesi ile tehdit etmek duygusal/sözlü flört şiddetine örnek olarak verilebilir.
Flört şiddetinin önüne geçmek için, farkındalık artırmak, sağlıklı ilişki dinamiklerini teşvik etmek önemlidir. Gençlere iletişim becerileri kazandırmak, sınırlarını bilme ve saygı gösterme konusunda desteklemek, bu sorunu azaltmada etkili adımlardır. Ayrıca, güvenilir destek mekanizmaları oluşturmak da hayati bir rol oynamaktadır.
Flört şiddeti, ilişkilerde ciddi bir sorun olup, hem bireylerin hem de toplumsal yapının sağlığını tehdit etmektedir. Bu sorunun önlenmesi için farkındalık yaratmak, eğitimler vermek ve destek mekanizmaları oluşturmak hayati öneme sahiptir. Sağlıklı ve saygılı ilişkilerin inşası, gelecekteki nesiller için daha güvenli bir ortam sağlayacaktır.