JOHN GOTTMAN MAHŞERİN DÖRT ATLISI

JOHN GOTTMAN MAHŞERİN DÖRT ATLISI

  • Anasayfa
  • JOHN GOTTMAN MAHŞERİN DÖRT ATLISI
JOHN GOTTMAN MAHŞERİN DÖRT ATLISI

John Mordechai Gottman Kimdir?

 26 Nisan 1942 doğumlu  Amerikalı bir psikolog olarak bilinir. John Gottman, lisans derecesini 1962'de Fairleigh Dickinson Üniversitesi'nden Matematik-Fizik bölümünden aldı. 1964'te Gottman, Massachusetts Institute of Technology'den Matematik-Psikoloji alanında yüksek lisans derecesini aldı. 1967'de Klinik Psikoloji-Matematik alanında yüksek lisans ve 1967'de doktora derecesini aldı. 1971'de Wisconsin Üniversitesi'nden Klinik Psikoloji Doktorasını aldı. Çalışmalarının geneli, ilişki analizleri yoluyla boşanma tahmini ve evlilik istikrarına odaklanmaktadır. Bu çalışmadan elde edilen dersler, ilişkinin işleyişini iyileştirmeyi ve Gottman ve diğer araştırmacılar tarafından insan ilişkilerine zarar vermek için gösterilen davranışlardan kaçınmayı amaçlayan ilişki danışmanlığı hareketi için kısmi bir temel oluşturmaktadır. Çalışmaları, sosyal sekans analizi üzerine önemli kavramların geliştirilmesi üzerinde de büyük bir etkiye sahip olmuştur.

Gottman, Fairleigh Dickinson Üniversitesi'nde matematik bölümünde eğitmen, fizik bölümünde araştırma görevlisi ve mühendislik fakültesinde araştırmacı olarak çalıştı. Lawrence Radyasyon Laboratuvarı'nda bilgisayar programcısı ve matematikçi olarak çalıştı. Wisconsin Halk Eğitimi Departmanında program değerlendiricisi ve araştırma tasarımcısıydı. 1981'de Gottman, Illinois Üniversitesi'nde psikoloji profesörü oldu. Ek olarak, Seattle, Washington Üniversitesi'nde 16 yıl boyunca psikoloji profesörüydü. 2002'den bugüne Gottman, Washington Üniversitesi'nde Emeritus Psikoloji Profesörü ve Seattle'daki İlişki Araştırma Enstitüsü'nün yönetici direktörü olarak çalışıyor. O ve eşi, psikolog Julie Schwartz Gottman, The Gottman Institute adlı bir ilişki şirketi ve terapist eğitim kurumu kurdu ve yönetti. Ayrıca, evlilik ve ilişki danışmanlığı yöntemlerini ve kaynaklarını daha geniş bir kitleye ulaştırmak için tasarlanmış bir program olan Affective Software Inc'i kurdular.

Gottman, 2007 yılında Psikoterapi Ağı tarafından son yirmi beş yılın en etkili 10 terapistinden biri olarak kabul edildi.

Gottman’ ın ilişkilere yönelik çalışmalarından en bilineni “Mahşerin Dört Atlısı” olarak bilinir. Peki bu çalışma tam olarak bize neyi anlatır? 1999 yılında, uzun araştırmaları sonucu, ilişkilerin bitmesine sebep olan 4 temel davranış biçimi olduğunu öne sürmüş ve bu davranış biçimlerini “Mahşerin Dört Atlısı” olarak adlandırmıştır. Bu davranış biçimleri aşağılama, eleştiri, sürekli savunma halinde olma ve duvar örmedir.

1.Aşağılama: “Tam bir beceriksizsin”, “Her işte nasıl bu kadar aptalca davranırsın”, “Huzursuzluktan başka bir duygu yaşattığın yok”, gibi cümleleri içerir. Bunun yerine kişiyi takdir etme ve saygı duyma mutlu ilişkiyi bize getirir.

2.Eleştiri: “Kendinden başka bir şey düşünmüyorsun, ne kadar bencilsin” cümlesi eleştiridir ve böyle bir cümleyle işler daha da kötüleşir. Bu cümledeki gibi “sen” dilini kullanmak yerine “ben” dilini kullanarak cümleler kurabiliriz. Örneğin, yukarıda kurulan cümle yerine “Sen sürekli kendin hakkında konuştuğunda ve nasıl olduğumu sormadığında kendimi önemsiz hissediyorum, lütfen bu konuda daha dikkatli olur musun?” gibi bir cümle kurmak çok daha iyi olacaktır.

3. Sürekli Savunma Halinde Olma: “Hepsi senin yüzünden”, “Sen bunu benden daha çok yapıyorsun”, “Her şeyin olduğu gibi bunun da sorunlusu sensin” gibi cümlelerin kurulması sadece çatışmanın artarak devam etmesini sağlar. Bu davranış yerine bazı konularda kendi sorumluluklarımızı üstlenmek ve kendi yanlışlarımızı da kabullenmemiz gerekir.

4. Duvar Örme: İlişkide karşı tarafa karşı sessiz kalmak, sorun olduğunda kaçmak ve küsme davranışlarını içerir. Bunları yaparak karşı tarafa “sen değersizsin” mesajı vermiş oluruz. Bunun yerine sorunun üstüne gitmek ve çözmeye çalışmak ilişkiyi çok daha sağlıklı bir hale getirecektir.

 

İlişkilerinizdeki çatışmları sağlıkl çözüme kavuşturmak, kendinizi ve çevrenizi anlamak için Ventus Eğitim Danışmanlık klinik psikologlarımıza ulaşabilirsiniz.