- Pınar EZGİN
- Haksızlık , Haksızlığa uğramak , Negatif Kognisyon , Olumsuz inanç , Haksızlık inancı , Koşuyolu Psikolog , Üsküdar psikolog , Üsküdar Terapist , Psikoterapi , EMDR , Şema Terapi , BDT
- 14 Ağustos 2024
- 16
“Bana Haksızlık Ediyorlar” İnancı
Bazen eşiniz/ çocuğunuz durup dururken size sesini yükselttiğinde, çalışıyorsanız müdürünüz ya da iş arkadaşınız özenerek yaptığınız çalışmayı takdir etmediğinde, öğrenciyseniz öğretmeniniz size haksız yere çıkıştığında, içinizde “bana haksızlık ediyorlar” diye bir inanç gün yüzüne çıkıyor mu? İşte “bana haksızlık ediyorlar” inancının aslında çok daha öncesi de vardır.
Öncesini konuşmadan, bu inanç aklınıza geldiğinde bedeninizde neler olup bittiğine de bir bakalım. Haksızlığa uğradığınızı hissettiğinizde bedeninizde çeşitli tepkiler fark edebilirsiniz. Kalp çarpıntılarınız, başınızda yanma ya da ağrı, vücudunuzda sıkışma, karın ve bağırsaklarda sancı, midenizde yanma, nefes alamıyor, boğuluyormuş gibi hissedebilirsiniz.
Öte yandan haksızlığa uğradığınız olay gerçekleştiğinde duygularınızda da farklılıklar olabilir. Örneğin; Korku, öfke belki de utanç hissediyor olabilirsiniz. Kendinizi “yetersiz, değersiz belki de yalnız” olarak değerlendirebilirsiniz.
“Bana haksızlık ediyorlar” inancınız çocukken haksız yere suçlandığınız, kendinizi ifade edemediğiniz çocukluk çağı yaşantılarınızla bağlantılı olabilir. Küçük yaşlarında anne-babayı, bakım verenleri, yakın aile bireylerini otorite olarak algılarız. Bağ kurduğunuz kişiler tarafından haksızlığa uğradığınızda, yetişkin olduğunuzda çevrenizdeki bireyler ile sorunlar yaşamanız mümkündür. İş yerinizde, okulunuzda, günlük hayatınızı yaşarken, çevrenizde olan kişilerle yaşadığınız olaylarda hayal kırıklığına uğradığınızda bu size çocukken anne-babanız ya da yakın aile bireylerinizin size yaptıkları haksızlıkları hatırlatır. Bugününüzde gerçekleşen olaylara, geçmişte yaşadığınız olayların gölgesinde tepkiler verirsiniz.
Küçük yaşlarda rahatsız edici bir olay gerçekleştiğinde bu olayın orijinal resmi, olaya dair sesler, düşünceler ve duygular, beden duyumları sinir sisteminizde ve beyninizde kilitli kalmış olabilir. EMDR Terapisi bu kilitli kalan bilgiyi uyararak beynin bu bilgiyi işlemesine olanak sağlamaktadır. Burada hatırlanması gereken iyileşmeyi gerçekleştirecek olanın sizin kendi beyniniz olduğu ve kontrolün sizde olduğudur.
“Bana haksızlık ediyorlar” inancını geride bırakmak için, önce en büyük haksızlığı belki de kendinize yaptığınızın farkındalığını yaşamaya ihtiyacınız olabilir. Kendinize fazla yüklenmemeniz, olayların olumlu taraflarını da görmeniz, kendinizi sakince ifade edebilmeyi de çalışmanız önemlidir.
EMDR Terapisi sonucunda “Bana Haksızlık Ediyorlar” inancının yerine “Olduğum Halimle İyiyim-Değerliyim-Önemliyim-Yeterliyim” inançlarından uygun olanı güçlendirmek mümkün olabilmektedir. Geçmiş olumsuz inançlarınızdan kurtulduğunuzda bugününüzü kazanırsınız.