ÇOCUK İHMALİ

ÇOCUK İHMALİ

ÇOCUK İHMALİ

Çocuk İhmali: Çocuğun sağlık, eğitim, duygusal gelişim, beslenme, barınma ve güvenli yaşam koşulları gibi bazı alanlardaki gelişiminin sağlanamaması çocuğun sağlığına veya fiziksel, zihinsel, ruhsal, ahlaki, sosyal gelişimine zarar verir. 

Çocuk ihmali durumunda bir “harekete geçmeme” durumundan bahsedilir. Ebeveynlerin veya bakım verenlerin yapmaları gereken şeyleri yapmama durumunda bundan bahsedilebilir. 

İhmal, bakım için gereken asgari şartların karşılanmaması olarak düşünülebilir; yani verilmesi uygun olacak olan en iyi hizmetin verilememesi ihmal değildir.

Çocuk ihmalinin fiziki, eğitimsel ve duygusal olmak üzere farklı türleri vardır.

Fiziki İhmal: Çocuğun temel tıbbi ihtiyaçlarının karşılanmaması, ciddi bir sağlık sorunu durumunda acil ve gerekli tıbbi yardımın alınmasını sağlamamak, çocuğu önlenebilir olan hastalıklardan korumamak; çocuğa düzenli şekilde besleyici öğünler ve temiz ve yeterli kıyafet sağlanamaması, çocuğun gece geç saatlere kadar nerede olduğunu bilmemek fiziki ihmale verilebilecek örnekler arasındadır.

Eğitimsel İhmal: Çocuğun gelişimsel, eğitimsel ihtiyaçlarının karşılanmadığı durumlarda eğitimsel ihmalden bahsedilebilir. Çocuğun özel eğitim ihtiyaçlarına karşı olan dikkatsizlik, dersi asma durumuna izin verme, çocuğu okula göndermemek eğitimsel ihmale örnek verilebilir.

Duygusal İhmal: Çocuğun suç işlemesine veya aşırı saldırganlık gibi uyumsuz davranışlar yapmasına izin vermek, çocuğa yeterli ilgi ve şefkat göstermemek, çocuğun aile içi kötü muameleye ve şiddete tanık olmasına olanak sağlamak, çocuğun profesyonel psikolojik destek almasını engellemek duygusal ihmale verilebilecek örneklerden bazıları.
Çocuk İhmalinin Yarattığı Etkiler: Davranışsal sorunlar, öğrenme güçlükleri, sağlık sorunları, yalnızlık ve kırılganlık hissi, gelişimsel gecikme, suçluluk hissi, kaygı, utanç, sosyal ilişkilerde zorluk çocuk ihmalinin çocuk üzerinde yaratabileceği etkilerden bazı örnekler olarak verilebilir.

İhmal Gören Çocuklar İçin Neler Yapılabilir?: İhmal edilen çocuklar duygusal travma yaşayabilirler ve sonucunda çocuğun duygusal destek ve tedavi alması iyi yönde bir etki gösterebilir. Bazı durumlarda eğer gerekliyse çocuğun güvende olması amacıyla koruyucu hizmetler (çocuğun başka bir ailede, bakıcıda kalması vb.) uygulanabilir. Aileye, çocuklarına daha iyi bakabilmeleri için yardım ve rehberlik sunulabilir. Durumun ciddi olduğu durumlarda mahkeme mühadelesi gerekebilir. Mahkeme müdahelesinin amacı çocuğun haklarını korumak ve konuyla ilgili uygun bir çözüm bulmak olacaktır. Çocuğun iyileşebilmesi adına izleme ve değerlendirme süreci düzenli olarak değerlendirilebilir. İyileşmenin ardından eğer sürecin aksine bir durum gerçekleşmiyorsa çocuğun ailesine dönebilmesi adına bir süreç bu durumu takip edebilir.