- Pınar EZGİN
- Koşuyolu Psikolog , Üsküdar Terapist , Depresyon , Depresyon Nedir? , Depresyon Belirtiler , Mutsuzluk , Karamsarlık , Terapi , EMDR , Şema Terapi , Psikanalitik Psikoterapi , Depresyon Tedavisi
- 7 Kasım 2024
- 3
Depresyon Nedir?
Depresyon, kişide üzüntü hissi yaratarak, düşünme, ilgi duyma, uyuma, yeme-içme gibi davranış şekline etki eden zihinsel ve psikolojik bir rahatsızlıktır. Bir kişinin depresyona girme nedeni yaygın olarak bir yakının vefatı, ilişkinin sonlanması, hastalık, iş ve para kaygısı gibi üzen ve stres yaratan sebeplere dayanır. Kendisini değersiz veya umutsuz hissetmek, sürekli mutsuz ve üzgün bir ruh halinde olmak, herhangi bir şeyin ilgi çekmemeye başlaması depresyonun en yaygın belirtileridir.
Depresyon, sürekli üzüntü, karamsarlık ve mutsuzluk, herhangi bir şeyden zevk alamama gibi ilgi kaybının yaşandığı ruhsal çöküntü ile karakterize duygu duyum bozukluğudur. Depresyonda olan kişilerde uyku ve iştah sorunları yanı sıra düşünme ve hafıza sorunları da yaşanır. Karamsarlık, mutsuzluk, suçluluk duyma gibi belirtilerle ortaya çıkan depresyon bozukluğunun türleri bulunur. Klinik depresyon ya da majör depresif bozukluk genellikle sadece depresyon olarak adlandırılır.
İlgi duyduğu konulara karşı ilgi kaybı, ruh halinin en az 2 haftanın önemli bir bölümünde düşük olması, mutsuz hissetmek, değersizlik ve kendinden nefret etme, intihar eğilimi, enerji eksikliği, uyku ve iştahta değişiklikler depresyonun belirtileridir.
Depresyon tedavi edilmezse depresyon daha da kötüleşerek uzun sürebilir. Ağır vakalarda, kendine zarar verme ya da intihar yoluyla ölümle sonuçlanabilir. Bunun yanında depresyon tedavileri, semptomları iyileştirmede çok etkili olabilmektedir.
Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Sürekli üzgün, mutsuz ve umutsuz hissetmek, hayata karşı ilgi ve beklenti kaybı, uyku bozukluğu, iştahta artış ya da azalma, özgüven kaybı ve değersizlik hissi depresyonun fiziksel ve zihinsel belirtileridir.
Depresyonu işaret eden belirtiler şunlardır:
- Üzgün ve mutsuz hissetme
- Keder ve umutsuzluk içinde olma
- Depresif ruh hali
- İlgi duyulan ve zevk alınan aktivitelere karşı istek kaybı
- Uyku sorunları yaşama (uykuya dalamama, sık uyanma)
- İştahta artış ya da azalma
- Her şeyi ağırdan alarak yapmaya başlama
- Konsantrasyon eksikliği
- Başkalarına karşı sinirli olma ve hoşgörüsüz davranma
- Kendini değersiz hissetme
- Cinsel istekte azalma
- Enerji düşüklüğü
- İntihar gibi kendisine zarar verme düşüncelerine sahip olma
- Rutin olarak yapılan işleri yerine getirmeme
Depresyon Nasıl Geçer? Depresyon Tedavisi
Depresyon tedavi edilebilir zihinsel ve ruhsal sağlık sorunları arasında yer alır. Tedavi arayan ve tedavi olmak isteyen depresyonlu kişilerin yaklaşık %80 ila %90'ı iyi yanıt verdiği bilinir. Depresyonu geçirmek için en başarılı yöntem, konuşma terapisi olarak da bilinen psikoterapidir. Psikoterapiyi, ruh sağlığı konusunda uzman Terapistler yapar. Terapist sağlıksız olan duygu ve düşüncelerini yönetmenize yardımcı olur.. Psikoterapi birkaç ay ya da yıl boyunca devam edebilir. Sadece ilaç ile yapılan tedavilerde tekrarlanma ihtimali çok yüksektir.