DOMESTİK ŞİDDET

DOMESTİK ŞİDDET

DOMESTİK ŞİDDET

Domestik şiddet, birçok evde yaşanan ve genellikle görünmez kalan bir sorundur. Fiziksel, duygusal ve psikolojik boyutlarıyla bireylerin yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen bu olgu, sadece mağdurlarını değil, tüm aile dinamiklerini ve toplumun genel yapısını da derinden sarsar.

Domestik Şiddet için Çoğunlukla eşler veya aile bireyleri arasında gerçekleşen şiddet olarak tanımlamak mümkündür. Aile içinde bir bireyin yaşamını, bedenini, ruhsal bütünlüğünü çeşitli yollarla tehlikeye atmanın da domestik şiddete girdiğini söylemek mümkün olabilir.

Domestik şiddetin halk arasında bilinene göre çok daha yaygın olduğunu söylemek mümkün olabilir ve fiziksel bir şiddet içermesinin gerekmediğini söylemek de doğru olacaktır. Her türlü ekonomik veya sosyal duruma sahip ailede görülebilir ve mağdur kişinin domestik şiddete uğramadığını söylemesi de uğramadığı anlamına gelmez. Domestik şiddet, hem ruhsal hem de fiziksel sağlık üzerinde ciddi etkiler yaratabilir. 

Domestik şiddetin amaçları arasında güç sağlamak, sinir durumunu kontrol etmemek, bir kişi üzerinde kontrol sağlamak ve cezalandırmak bulunabilir. Şiddetin sadece bir davranma biçimi değil aynı zamanda bir düşünme biçimi olduğunu söylemek mümkün olabilir. Şiddet hiçbir zaman bir problem çözme metodu değildir. 

Domestik şiddetin fiziksel, cinsel, duygusal, sosyal ve ekonomik olmak üzere beş alt türünden bahsetmek mümkündür.

Fiziksel Şiddet: Isırmak, çekiştirmek, ittirmek, nesne kullanarak vurmak, yakmak, herhangi bir silah kullanımı fiziksel şiddete örnek olarak verilebilir.

Cinsel Şiddet: İstenmeyen herhangi bir temas ve güvenli olmayan veya zorla yaptırılan bir cinsel aktivite, ilişki sırasında rıza dışında yapılan acı verici bir münasebet, tecavüz, istenmeyen veya onayı verilmeyen bir fotoğraf çekmek cinsel şiddete örnek olarak verilebilir.

Duygusal Şiddet: Hakaret etmek, küfür etmek, bağırmak, tehdit etmek, küçük düşürmek, eleştirmek, kişinin kendi ile ilgili kötü şeyler düşünmesine sebep olabilecek davranışlarda bulunmak duygusal şiddete verilebilecek örneklerden bazılarıdır.

Sosyal Şiddet: Aşırı kıskançlık, başkalarının önünde küçük düşürmek, kişiyi kontrol etmeye çalışmak, kişinin arkadaşlarıyla veya ailesiyle görüşmesini engellemek sosyal şiddete örnek olarak verilebilir.

Ekonomik Şiddet: İstihdamı veya iş aramayı yasaklamak, kişisel eşyalara zarar vermek veya onları çalmak, maaş çeklerinin verilmemesi veya maddi olarak hak yemek ekonomik şiddete örnek olarak verilebilir.

Domestik şiddette verebileceğimiz bir diğer örnek ise gizlice takip etmek olabilir. Kişinin rızası olmadan ve ısrarlı şekilde yapılan bir kişinin takip edilmesi durumunda domestik şiddetten bahsetmek mümkün olabilir.

Domestik şiddetten korunmak için bireylerin kendi haklarını öğrenmeleri ve bu konuda eğitim alması önemlidir. Güvenli bir çevre oluşturmak için destekleyici sosyal ağlar geliştirilmesi ve gerektiğinde profesyonel yardım alınması önerilebilir. Ayrıca, yerel kaynaklardan ve kriz merkezlerinden yararlanmak, şiddet durumunda acil müdahale planları hazırlamak faydalı olabilir. Toplum olarak, şiddeti normalleştiren söylemlere karşı durarak bilinçli bir farkındalık yaratmak da kritik bir adım olabilir.