İSTİSMAR

İSTİSMAR

İSTİSMAR
  • Pınar EZGİN
  • 12 Eylül 2024
  • 2

İstismar etmek nedir?

İstismar etmenin ne olduğu en basit şekli ile gücün kötüye kullanılması olarak söylenebilir. Her türlü ilişkide varlığından söz edilebilir ve güç kavramı değişkenlik gösterebilir. Tek seferlik bir olay değildir, tekrarı mümkündür.

Duygusal İstismar nedir?

Kişinin duygusal veya psikolojik bütünlüğüne ve mental iyi oluş haline zarar verecek olan herhangi bir aktif veya pasif harekete, yaklaşıma maruz kalması durumunda duygusal istismardan bahsedilebilir. 

Duygusal istismarı saptamak kolay değildir. Bu zorlu süreçte gözlem ve derinlemesine çalışmalar gerekebilir. Duygusal istismarı diğer istismar türlerinden ayıran bir özelliği ise gözle görülebilir ve elle tutulabilir bir durum içermemesidir, bu sebeple istismara uğrayan kişi istismara uğradığının farkında olmayabilir.

Duygusal İstismarın alt türleri nelerdir?

Duygusal istismarın reddedilme, aşağılama, terörize etme, isole etme, kişinin lehine kullanma, duygusal duyarlılığı reddetme olmak üzere alt türleri vardır.

Reddedilme: Tekrarlı olmak üzere bir kişiyi başka kişilerden farklı olacak şekilde muamele göstererek davranmaya, kişiye tekrarlı memnuniyetsizlik göstermek veya kişinin görüşlerini, davranışlarını vb. reddetmek, kişiyle iletişime geçerken onu düşük görmek ve kişinin pozitif yönlerini görmezden gelmek duygusal istismarda reddedilmeye örnek gösterilebilir.

Aşağılama: En basit haliyle kişinin değerini ve kimliğini azaltacak bir hareket aşağılamak olarak görülebilir. Kişiye isim takmak, hakaret etmek, taklit etmek, bir engeli ile dalga geçmek aşağılama için verilebilecek örneklerden bazılarıdır.

Terörize etme: Kişide büyük korku yaratan ve güvende hissetmesine engel olan kişinin yaptığı harekete terörize etmek denir. Kişiyi tehdit ederek tehlikeli bir bölgeye götürmek, hayati risk taşıyan hareketler yaptırmak, tehdit ederek bir kişiye zorla bir şey yaptırmak, gözü önünde sevdiği eşyalara veya canlı varlıklara zarar vermek, gizlice takip etmek terörize etmeye örnek verilebilir.

İzole etme: Aile üyeleri de dahil olabilmek üzere insanlarla iletişimini engellemek, kişinin kendi sahip olduğu paraya el koymak, bir insanı bir yere kilitlemek, yetişkin olan bir kişinin kendi hayatı hakkında kararlar vermesine engel olmak izole etmenin bazı örnekleridir. İzole etmek aynı zamanda fiziki ve psikolojik olarak da ikiye ayrılır. Kişinin başka insanlarla iletişimini kesmek fizikiye; kişinin duygusal destek almasını engellemek ise psikolojik olarak izole etmeye örnek verilebilir.

Kişinin lehine kullanma:  Kişiyi bir kazanç sağlamak için kullanmak verilebilecek en basit örneğidir. Bir çocuğun alkol, sigara, uyuşturucu kullanmasına izin vermek de bu kapsamda değerlendirilebilir.

Duygusal duyarlılığı reddetme: Kişinin bazı duygusal ihtiyaçlarını görmezden gelmek veya duygusal olarak uzak davranmak bu kapsamda verilebilecek olan en temel örneklerden bazılarıdır.


Kişinin duygusal istismara uğraması sonucunda depresyon, kaygı, kişilik bozuklukları, davranış bozuklukları, günlük davranışlarda farklılıklar gibi faktörler görülebilmektedir.

Bir uzmana başvurmak…
Ventus deneyimli ve alanında uzman kadrosuyla zorlandığınız konularda psikolojik destek vermek amacıyla her zaman yanınızda.

0 (546) 145 29 01