OYUN TERAPİSİ NEDİR?

OYUN TERAPİSİ NEDİR?

OYUN TERAPİSİ NEDİR?

Oyun Terapisi Nedir?

Çocuklar için oyun, bir yandan fiziksel, bilişsel, duygusal ve sosyal gelişimlerini desteklerken bir yandan da hayatı ve insan ilişkilerini prova ettikleri doğal bir iletişim kurma yoludur. Oyun aynı zamanda iyileşmenin de bir parçasıdır. Yetişkinler terapide kendi korkularını, kaygılarını, duygularını ve düşüncelerini konuşma yolu ile ifade edebilmektedir. Çocukların kelime haznesi yetişkinlere göre daha dar olduğundan dolayı kendilerini oyun yolu ile ifade etmektedirler. Oyun terapisi çocukların sosyal, duygusal, davranışsal ve zihinsel sorunlarına yardımcı olmak için kullanılır. Oyun yolu ile çocukla iş birliği sağlanır ve çocuğun duygu, düşünce ve bilinçaltında yatan düşünceler ortaya çıkar.

Oyun terapisinin faydaları

Oyun terapisi, çocuklar ve yetişkinler arasındaki iletişimi kolaylaştırır, stresi azaltır, özgüveni arttırır, duygusal olarak çocuğun ifade alanını genişletir, problem çözme becerisini geliştirir. Terapide, terapist çocuğun iç dünyasında yaşananlara ulaşır ve terapotik hedeflere yönelik çalışmalarda bulunmaktadır. Bu hedefler doğrultusunda ebeveyn ile iş birliği içerisinde süreçte ilerler. Oyun terapi odasında çocuk hayatının diğer alanlarına göre daha özgürdür. Bu sayede koşulsuz bir terapotik ortam sağlanır. Çocuklar, oyunda davranışlarını etkileyen korku, üzüntü, kızgınlık gibi duyguları terapistin sağladığı güvenli ortamda tekrardan dışavurabilirler. Bu süreçte çocukların kendilerini ifade edebilmeleri adına özenle seçilmiş pek çok oyuncak bulunur. Çocuğun özgür bırakıldığı ortamda bazı sınırlar konulmaktadır. Bu sınırlar çocuğun daha güvende olması için konulur.

Oyun Terapisi Ne Zaman Uygulanır?

Çocuk, 2-10 yaş arasında ise oyun terapisi uygulanabilir. Eğer çocukta, davranış problemleri, iletişim problemleri, bağlanma sorunları, kardeş kıskançlığı, kaygı, özgüven eksikliği, travma, ölüm sonrası yas, ayrılık anksiyetesi vb. problemler varsa oyun terapisi uygulanır. Bu problemlerin türü ve sıklığı çocuğun ve ebeveynin hayatında zorluklara sebep oluyorsa oyun terapistine başvurulabilir. Bazen bu problemler temelde fark edilmeyebilir. Bu durumda çocuk yaşadığı kök sorunu bedeni ile tırnak yeme ve alt ıslatma şeklinde yansıtabilir. Bu durumda oyun terapisine başlanması noktasında sıklık ve şiddet değerlendirilmektedir.

Oyun Terapisi Ekolleri

Oyun terapisinde pek çok ekol bulunmaktadır. Bu ekoller, Çocuk Merkezli Oyun Terapisi, Deneyimsel Oyun Terapisi, Gelişimsel Oyun Terapisi, Kukla Oyun Terapisi, Kum Oyun Terapisi, Theraplay şeklindedir. Oyun terapisi, alanında uzmanlaşmış ve oyun terapisi eğitimini başarıyla tamamlamış psikologlar ve psikolojik danışmanlar tarafından uygulanır. Bu terapiyi gerçekleştiren profesyonellere oyun terapisti adı verilir. Uzmanların ortak görüşüne göre çocuk için en uygun olacak oyun terapisi ekolünün, yapılan görüşmelerin ardından çocuğun yaşadığı sıkıntılara göre terapist tarafından belirlenmesi en uygunu olacaktır.