Pan, Panik, Panik Atak

Pan, Panik, Panik Atak

Pan, Panik, Panik Atak

Pan, Panik, Panik Atak

 
Pan'ın yarı keçi yarı insan suretinde tasvir edilmesi ve özelikle de kırlarda aniden insanların karşısına çıkıp korkuttuğu için, onu görenler bağırıp telaşla koşuştukları için panik kelimesinin ilham kaynağı olmuş. Aslında Pan sadece korkutmazmış kırlarda dolaşıp flüt çalan, doğadan huzurla keyif alınmasını da sağlayan sevimli bir yanlarıyla da anlatılmıştır. İsmini Pan'dan alan Panik Atak nedir peki?
PANİK ATAK NEDİR?
“Panik atağım var”. ”Bak nefesim kesildi”. “Kalbim kut kut atıyor sanki ağzımda” gibi cümleleri çevrenizde sizlerde duyuyorsunuzdur. Peki her kalbi hızlı atan panik atak mı geçiriyordur? Panik atak; aniden ortaya çıkan, kişiyi yoğun bir sıkıntı halinde rahatsız eden nöbetlerdir. Aniden başlar ve yaklaşık 10 dakikada en yoğun şeklimi alır ve bir süre sonra kendiliğinden geçer. Panik atak yaşadığınız o nöbete verilen, o ana verilen isimdir. Panik bozukluğu ise, panik atakların kendini tekrarlaması halidir.
 
PANİK BOZUKLUĞUNUN NEDENLERİ?
Panik bozukluğunda artık ataklar arasındaki zamanlarda da yineleyecek olmasından dolayı hissedilen kaygı vardır. Bu kaygı kişinin özel hayatında, sosyal ve iş hayatında işlev kayıplarına yol açmaya başlamıştır. İşe gidememek, yalnız dışarıda ya da evde kalamamak, belli besinlere karşı tepki geliştirmek, zevk alınan faaliyetlerden ya panik atak yaşarsam endişesiyle uzak durmak gibi. Geçirilen ilk ataktan sonra yapılan doktor muayeneleri ile fizyolojik bir sonuca rastlanmasa da ikinci ve daha sonraki ataklarda doktor ve hastane değiştirmek, hiçbir sağlık çalışanına güvenememek de sürece dahil olmaya başlar. Kişinin yaşanan bu durumdan rahatsızlık duymaya başlaması, hayatın akışında zorluklar yaşamasıyla herkesin zaman zaman yaşayabileceği endişe hissinden daha yoğun bir tepki verdiğini kavramasıyla psikiyatriste ve psikoloğa baş vurması ile birlikte artık tedavi süreci de başlamış olur. Panik bozukluğun sebepleri arasında ;
- Genetik özellikler ,
- anatomik özellikler (Beyin sapında bulunan lokus çerüleus (mavi nokta) isimli bölgnin görevini tam yapamaması),
- beyindeki sinirsel iletici maddelerdeki dengesizlikler,
- psikodinamik etkenler,
- bilişsel etkenler sayılabilir.
 
TEDAVİ SÜRECİ
Tedavi sürecinde birkaç yol izlenebilir. Psikiyatrsin eşliğinde ilaçla tedavi olurken aynı zamanda EMDR Terapi, Bilişsel Davranışçı Terapi desteği alınmalıdır. Çünkü yaşanan travmalar, bilişsel çarpıtmalar kişinin uyumunu bozan düşünceler panik atak gelişimine ve panik bozukluğuna sebep olurlar. Tedavi sürecine ek olarak gevşeme egzersizlerini öğrenmek, nefes egzersizleri ile çalışmak, beden duyumlarını fark etme, spor yapmak da kıymetlidir. Pan sadece panikletmezdi hatırlayın aynı zamanda flütünden çıkan eşsiz ezgileriyle de çevresindekileri büyüler ve keyiflendirirdi. Öyleyse keyif alacağınız anları çoğaltıp, keyif aldığınız yerlerde daha çok bulunmayı seçebilirsiniz. Doğanın sesine kulak verin, Pan flütüyle içinizdeki neşeyi ve dinginliği bulmanıza yardım edecek.
 
Yazan : Pınar Ezgin / 24 Hairan 2022