- Ventus Psikoloji
- Terk Etme, Terk Edilme Halleri Üzerine , Koşuyolu Psikolog , Kadıköy Psikolog , Üsküdar Psikolog , Kadıköy Terapist , Koşuyolu Terapist , Üsküdar Terapist
- 19 Eylül 2023
- 229
Terk Etme, Terk Edilme Halleri Üzerine
“Ayrılık da sevdaya dair” demiş Atılla ilhan. O ayrılığın da nasıl şekil alacağı partnerlerin daha önceki deneyimleri, bağlanma stilleri, semaları ve de kişinin savunma mekanizmlarıyla yakından ilişkilidir. Bebeklik ve erken çocukluk döneminde bakım verenle kurulamamış güvenli bağlanma yerini kaygılı ya da kaçınan bağlanmaya bırakabilir. Çocuğa;
- bakım verenleri tarafından küsülmesi,
- bakım verenlerin habersizce ortadan kaybolması,
- çocuğun bazı davranışları karşısında ceza olarak sevginin verilmemes,
- tutarsız davranışlar,
terk edilme şemasının gelişmesine neden olabileceği gibi aşırı korumacı ve çocuğu kendilerine bağımlı hale getirecek şekilde yetiştirmek de buna sebep olabilir.
Bağımlı kişilik örüntüsüne sahip kişilerin terk edilme şemaları da olması çok beklendiktir. Bebeklik döneminden itibaren akışında alması gereken sevgi, kabul ve onay bu çeşitli sebeplerden alınamamışsa geliştirdiği şemalar yetişkin olduğunda da ilişkisini yaşama şekline de yansır. Sevilmek, onaylanmak, terk edilmemek için onun verdiğinden ya da talep ettiğinden fazlasını verebilir.Böylelikle de partnerinden de beklenti artar. Zamanla karşılanmayan beklentiler de hayal kırıklığı, öfke, tahammülsüzlüğün yanı sıra suçluluk, çaresizlik duygularına yola açabilir. Terk edilme kaygısı o kadar yoğundur ki , bu sema o kadar güçlüdür ki ilişkinin ilerlemeye başlaması ürkütücü olur ve partnerleri kendisini terk etsin diye farkında olmadan türlü olumsuz davranışlar yapabilirler. Aslında beklediği bir yanıyla da ne olursa olsun terk edip edilip edilmeyeceğini görmek ve aslında terk edilmememeyi ummak. Ancak terk edilirse de “ Biliyordum ki böyle yapacağını “ der. Böylece çocukluktan beri var olan senaryosu gerçekleşmiş olur.
Terk Edilmek ve Çocukluk Hikayeniz
Bir ilişki başladığında hayatının merkezine sadece ilişkiyi alıp tüm diğer herşeyi unutmak, ikinci plana almak aslında terk edilmemek için gösterdiğin tüm çaba bir yanıyla da kendinden uzaklaşmana sebep olabilir. Partnerinin davranışlarını, duygularını anlamaya çalışmak için harcadığın enerji kendi duygunun önüne geçmeye başlamışsa,sana verdiği duygusal etkiyi görmemeye, görsen bile görmezden gelmeye devam ediyorsan, her terk edildikten sonra geri gelmesini kabul ediyorsan ya da sen terk ettiğinde peşinden gelmesi sana yetiyorsa… Aslında yaşadığın ilişkinin yavaş yavaş bir psikolojik oyuna dönmüş olma ihtimali olabilir mi? …. Ne oldu da bunları yaşadım, nasıl oldu da bu kadar izin verdim kendimi terk edecek kadar dediğinde başlıyorsun aslında dönüşmeye. İlişkinin içinde kendini fark ettiğinde bunu tut. Farkındalığın kıymetli. Terk edilmemek için yaptıklarınla yanında kalan değil. Peki ilişkinin içindeki tutumlarınızı fark edince neler yapabilirsiniz? Bunu fark ettikten sonra, oturup düşünün. Konuşun,dinleyin ve anlamaya çalışın….Çocukluğunuzun hikayesi nasıldı? Erken yaşta geçirdiğiniz olumsuz olayları gözden geçirin.
Ebeveyn Tutumları
Yaşanan ve hep konuşulan olumsuz olayların yanı sıra mesela ebevynleriniz ise giderken tepkileriniz nasılmış,sık bakıcı değiştirmiş misiniz? Anaokuluna başlarken tutumlarınız nasılmış… Çocukluk hikayenizi şemalarınız ve bağlanma stillerinizin keşfiyle yeniden okumaya başladığınızda senaryonun devamını istediğiniz gibi yazma fırsatını yakalayacaksınız. Yalnız kalmayı tadın. Kendinize ait zevklerinizin tadını çıkarın. Tutarsız, ilgisiz kişilere ya da gereğinden fazla sevgi gösteren kişilere yönelmeye başladığınızı fark edin. Bunun üzerine yeniden çalışın. Duygularınızı tanıdıkça, kendinizi regüle etmeye başladıkça , alma verme dengesinin olduğu, dingin, güvenli ve daha dengeli ilişkilere alan açmayı da görmüş olacaksınız. Fark etmeniz bile dönüşümün bir parçası. Sağlıklı olan; ilişkinin içindeyken birliktelikten keyif alınması, birbirlerinin ve ilişkilerin sorumluluğunun alınması, kişilerin birbirlerini duyması, görmesi ve ihtiyaçların fark edilmesidir.Birlikte çıkılan yolculuktaki engellerin de yine birlikte üstesinden gelmek için el ele tutuşmak gerekir . Ancak her ilişki bitebilir. Önemli olan terk edilme kaygısı içinde olup yukarıda anlattıklarımla değil de karşılıklı konuşarak yine aynı uyum ve saygı içinde yolculuğu bitirebilmektir. Seyidhan Kömürcü ‘nun sağlıklı ayrılığa dair şiirindeki gibi “Aşkımız bitmiş olabilir ama unutma ayrılığımız devam ediyor sevgilim.”
Yazan : Pınar Ezgin / 27 Haziran 2021