YETERSİZİM!

YETERSİZİM!

YETERSİZİM!


Negatif Kognisyonlar Nedir?
Negatif kognisyon kişinin şimdiki zamanda kendine dair olumsuz inançlarıdır. Negatif kognisyon, Kişinin, yaşanan olayla ilgili kendime dair karalayıcı inançlarım nelerdir sorusunu cevaplayan ve  ben kötüyüm, değersizim, güçsüzüm, yetersizim gibi ifadelerdir.  
Şema nedir?
Şema kavramı, bilgiyi yorumlama ve olayları anlamlandırmada görev alan bilişsel bir sistem olarak tanımlanabilir. Erken dönem çocukluktan itibaren gelişen, ileriki yaşlarda da şekillenmeye devam eden bir yapılanmadır.
Erken Dönem Uyumsuz Şemalar Ne Anlama Gelir?
Erken dönem uyumsuz şemalar, çocukluk ve ergenlik döneminde bireyin temel ihtiyaçlarının karşılanmaması sonucu oluşan ve yaşam boyu devam eden bilişsel ve duygusal kalıplardır Bu şemalar, bireyin kendisini, diğer insanları ve dünyayı algılama biçimini etkileyerek çeşitli psikolojik sorunlara yol açabilir. 
Yetersizim Olumsuz İnancı Nedir?
Bu inanç, bireyin kendini yetersiz veya başarısız olarak görmesine neden olur. Birey, kendi yeteneklerini sorgular ve başkaları tarafından yetersiz olarak değerlendirileceğinden endişe eder. Yetersizlik şeması, kişisel başarı ve tatmin duygusunu etkileyebilir ve bireyin kendi potansiyelini gerçekleştirmesini engelleyebilir.
Yetersizim Olumsuz İnancı Nasıl Tetiklenir?
Yetersizim olumsuz inancına sahip birey bu katı ve aşırı genellenmiş olumsuz inancın farkında değildir. Yetersizim olumsuz inancı stresli bir olayla karşılaşınca tetiklenir.
Yetersizim olumsuz inancı nasıl oluşur?
Erken dönem çocukluk yaşantıları inançların bireyde yerleşmesine neden olmaktadır. Ebeveynlerin çocuğun gereksinimlerini çok fazla üstlenmesi çocuğun kendi özerkliğini kazanamamasına neden olur. Yetersizim olumsuz inancı bunun sonucunda ortaya çıkabilir. 
Terapi Nasıl Yardımcı Olur?
EMDR Terapisi sonucunda ‘’Ben Yetersizim’’ olumsuz inancı yerine ‘’yeterliyim, güçlüyüm, üstesinden gelebilirim’’ gibi olumlu inançlar desteklenebilmektedir.