ZORBALIK

ZORBALIK

ZORBALIK
  • Pınar EZGİN
  • 12 Eylül 2024
  • 2

Zorbalık: Zorbalık, bir kişinin başka bir kişi veya kişiler tarafından tekrar tekrar olumsuz davranışlara maruz kalmasıdır. Zorbalık konusunda üç önemli noktadan bahsetmek mümkün olabilir. Tek bir saldırgan eylem olmaktan ziyade uzun bir zaman diliminde gerçekleşebilir, sözlü, fiziksel veya psikolojik nitelikte olabilir ve güç dengesizliği olabilir, güçlünün güçsüze saldırması buna örnek olarak verilebilir.

Önemli noktalarından biri ise zorbalık, akademik, sportif veya sosyal başarıya ulaşmak için aşırı rekabetçi bir yaklaşım gibi, başkalarını kötü hissettiren, sosyal olarak kabul edilebilir bir davranış biçiminde de olabilir.

Zorbalık konusunda normal bir akran anlaşmazlığında görebileceğimiz şeyler güç eşitliği, zaman zaman veya nadiren gerçekleşmesi, ciddi değil geçici olması, sorumluluk alma, problemi çözmek amacıyla bir çözüm aramak örnek verilebilirken akran zorbalığında ise güç eşitsizliği, tekrarlı ilerlemesi, ciddi ve fiziksel veya psikolojik efektleri olması, pişmanlık duygusu veya sorumluluk hissi olmaması, problemin çözülmesi için bir efor sarf etmemek örnek verilebilir.

Zorbalık döngüsündeki roller: Zorbalık döngüsünde üç rolden bahsetmek mümkün olabilir. Bunlardan biri zorbalar olarak nitelendirilebilir. Zorbalık davranışı sergileyenlere bu döngüde zorba demek mümkün. Kurbanlar ise bu zorbalık davranışına maruz kalan topluluk olabilir. Döngüdeki son rol ise görgü tanıklarıdır. Bu kişiler olayın dışında kalsalar da olayı görmüş olan kişiler olarak adlandırılabilir. 

Zorbalık yapan kişide aile üyelerine, öğretmenlere, arkadaşlara vb. dürtüsel olarak agresif hareketler gözlemlenebilir. Suç, utanç ve empati duygusu gözlemlenmeyebilir. Güçlü, liderlik vasfına sahip, dominant, iyi iletişim kuran, kendini beladan kurtarabilen gibi özelliklere sahip olabilirler. Kurbandan daha popüler olabilirler, kendileri hakkında güçlü bir öz farkındalığı olabilir. Agresif dürtülerine karşı olan kontrolleri zayıf olabilir. Kaotik ev geçmişi, tutarsız disiplin de bunların yanında yer alabilir.

Kurban stresli, güvensiz, çekingen olabilir. Bazı durumlara zorbalığa karşı bağırarak, geri çekilerek veya sessiz kalarak tepki verebilir. Kendisiyle ilgili veya durumla ilgili kötü düşüncelere sahip olabilir. Fiziksel olarak zorbaya göre daha zayıf olabilir, iletişim konusunda çeşitli sıkıntılar yaşıyor olabilir. Ailevi durumlarında ise yakın ilişki gözlemlenebilir ve ebeveyn beklentilerini karşılayamadığını hissediyor olabilir.

İzleyiciler için ise diğer rollere göre daha az agresif bir tavır takındıklarını söylemek mümkün olabilir. Dışadönüklülükleri ve duygusal dengeleri daha zayıf olabilir.

Zorbalığı beş türe ayırmak mümkün olabilir.

Fiziksel Zorbalık: Tokat atmak, şiddet göstermek, oturulan yere rahatsız bir eşya koymak, tehlikeli bir aletle kişiyi tehdit etmek veya zarar vermek, mekanı terk etmeye zorlamak, kişinin eşyasını zorla elinden almak fiziksel zorbalığa verilebilecek örneklerden bazıları olabilir.

Sözlü Zorbalık: Fiziksel özelliklerle dalga geçmek, konuşma tarzıyla dalga geçmek, ad takmak, küfür etmek sözlü zorbalığa verilebilecek örneklerden bazıları olabilir.

Cinsel Zorbalık: Sözel, fiziksel veya dijital olarak da görülebilir. Kişinin rızası olmadan özel bölgelerine sürekli temas edilmesi, tehdit/baskı/şantaj yoluyla istemediği cinsel eylemleri yapmaya zorlanması cinsel zorbalığa verilebilecek bir örnek olabilir. 

Sosyal Zorbalık: Çeşitli aktivitelerden dışlanma, izole edilme, reddedilme, dedikodu veya söylenti yayılması, iftira atılması sosyal zorbalığa örnek olarak verilebilir.

Siber Zorbalık: İnternette kişi hakkında utanç verici söylentiler ve dedikodular yaymak, birinin izni olmadan cep telefonuyla utanç verici fotoğraflar çekmek, kişisel bilgileri sanki o kişiymiş gibi kullanarak başkalarına karşı zararlı çevrimiçi faaliyetlerde bulunmak siber zorbalığa verilebilecek örneklerden bazıları olabilir.

Zorbalığın karşısında ne yapılabilir?: Sorunu kişinin tek başına çözmesi yerine yardım istemesi en uygunu olabilir, yardım istemek utanılacak bir durum değildir. Zorbalığa uğradığınızla ilgili elinizde bir delil varsa bunu saklayın. Zorbayla etkileşime girmekten kaçının. 

Ventus deneyimli ve alanında uzman kadrosuyla zorlandığınız konularda psikolojik destek vermek amacıyla her zaman yanınızda.

0 (546) 145 29 01